LEDELSE

 

Klappjakt på svart arbeid


Byggebransjen i Bergen tar et solid grep og lanserer tidenes kampanje
– og en klappjakt på kriminelle aktører.


Les mer

–Vi vil engasjere alle våre nærmere 300 bedrifter og 4000 ansatte i kampen mot svart arbeid, sier Arild Kolltveit, styreleder for Bygningsgruppen i Bergen.

–Vi vil engasjere alle våre medlemmer i jakten på svart arbeid. Vi er nærmere 300 bedrifter og 4000 ansatte, sier Arild Kolltveit.

Han er styreleder for Bygningsgruppen i Bergen, som er tilknyttet Bergen Næringsråd. Bygningsgruppen representerer elleve ulike bransjer som nå har sett seg lei på at kriminelle stjeler kunder og svindler for milliardbeløp i skatt og avgifter.

 

Snart vil det henge plakater på hundrevis av byggeplasser i Bergen, med oppfordring til å varsle om kriminelle aktører ved å sende inn både bilder og tips. Tipsene sendes videre til A-krimenheten, et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Skatt Vest, Vest politidistrikt, NAV og Kemneren i Bergen.
 


Denne plakaten henger på mange byggeplasser i bergensregionen.


Ikke borgervern
Kolltveit påpeker at det ikke er snakk om borgervern, men at han ønsker at seriøse aktører skal bidra i jakten på kriminelle som hvitvasker penger, svindler trygd og avgifter og bidrar til annen kriminelle virksomhet.
– Vi må innse at svart arbeid ikke handler om utveksling av vennetjenester eller lavere kostnader for egen lommebok. Kjøp av svarte tjenester finansierer et stadig voksende kriminelt nettverk, der mennesker blir utnyttet på det groveste. Her har alle et ansvar, hver og en av oss, og næringslivet må gå foran, sier administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke.

 

Bergen Næringsråd har, i tett samarbeid med Bygningsgruppen, hatt kamp mot svart arbeid høyt på agendaen i mange år. Nå oppfordrer de også privatpersoner til å tipse om mistenkelig aktivitet.
– Det er i overkant naivt å tro at de som organiserer og utfører svart arbeid påtar seg det samfunnsansvaret det er å lære opp ungdommer, sier Marit Warncke. 

– Seriøse håndverkere er under press fra flere hold. Svart arbeid griper om seg og truer fagenes fremtid. Hvem skal lære opp nye generasjoner håndverkere, hvis vi lar kriminelle ta over privatmarkedet? 

 

Atild Kolltveit forteller om hvilke tegn man kan se etter: Arbeidere som jobber på unormale tidspunkt, sent om kveldene eller i helgene. Arbeidere som jobber delvis usikret på tak og stillas, har lunsjpausen sin i en bil eller ønsker kontant betaling. Manglende verneutstyr og dårlig kvalitet på stilas eller annet utstyr kan også være et tegn.


Visste du at...

svart arbeid trolig utgjør minst 420 milliarder kroner i året? Det tilsvarer 14 prosent av brutto nasjonalprodukt.

   Fakta Svart arbeid

• Svart arbeid er en betegnelse for arbeid som utføres uten skatt, arbeidsgiveravgift, trygdeavgift eller moms. 
• Svart arbeid utføres både når privatpersoner engasjerer håndverkere til mindre oppdrag og når bedrifter eller virksomheter hyrer arbeidskraft eller hele leveranser av jobb i større skala, men fortsatt bestiller og betaler utenfor det formelle markedet.