KOMPETANSE
 

Fremtidens butikker er her


Coop Danmark lanserte sin første ubetjente butikk i fjor høst.
– Teknologien er på plass til å gjøre det samme i Norge også, sier administrerende direktør Øystein Kahrs i Coop Hordaland.

 

Les mer

Fire av ti kunder skanner varene selv, forteller administrerende direktør Øystein Kahrs i Coop Hordaland.

Tradisjonell handel snus på hodet av nye digitale løsninger, og nye aktører kommer på banen. 
I slutten av januar åpnet den amerikanske nettgiganten Amazon sin første kasseløse matbutikk i Seattle. Nyvinningen heter «Amazon go» og bruker avansert  kamerateknologi og sensorer for å spore hvilke varer kundene handler. Her kan du bokstavelig talt plukke varer og spasere ut av butikken, uten å betale. Pengene trekkes automatisk fra kundens Amazon-konto.

– Ingen revolusjon ennå
På Kokstad sitter Øystein Kahrs og følger spent med på utviklingen. Selvbetjente kasser er allerede en suksess i Obs– og Extra-butikkene i Hordaland.
– 40 prosent av kundene våre skanner varene selv. Tallet kommer til å øke. Unge voksne liker å bruke teknologi, sier han. Mulighetene for å ta det ett steg videre er til stede, men Kahrs har ikke tro på at kasseløse Coop-butikker er rett rundt hjørnet. 

– Jeg tror ikke kundegrunnlaget vårt er stort nok til at vi skal ha døgnåpne, ubetjente butikker.

Roboter på lageret
Ny teknologi brukes likevel flittig i Coops butikker over hele landet. På sentrallageret på Gardermoen er det en robot som styrer strømmen av varer – inn og ut. 
– Alle kassene våre er automatisert. Det betyr at butikksjefene ikke lenger trenger å ha kontroll på etterbestilling av varer. Dette registreres automatisk når varene skannes i kassene, sier Kahrs.

Prisene på varer settes også automatisk ned når «Best før» -datoen nærmer seg. 
– Det er bedre at varene selges før vi må kaste dem. Kundene setter pris på tilbudene. 

– Politikerne må skjønne alvoret
Selv om Øystein Kahrs ser mange muligheter for innovasjon i varehandelen fremover, er det èn ting som bekymrer han: Netthandel og momsfritaket på kjøp av utenlandske varer under 350 kroner. 

– Det er ufattelig at politikerne – med viten og vilje – undergraver norske bedrifter og arbeidsplasser gjennom å favorisere utenlandske konkurrenter på denne måten. De skyver handel ut av landet i en bransje som allerede er svært konkurranseutsatt. Momsfritaket er den største trusselen mot norsk varehandel. Jeg tror ikke politikerne har skjønt hvor alvorlig dette er for arbeidsplassene våre.

Fakta Coop Hordaland

• 41 butikker.
• 1 200 ansatte.
• 3,3 milliarder i omsetning i 2017.
• 50 millioner i overskudd før skatt i 2017.