ENERGI

 

Flytende havvind
– Norges nye industrieventyr?

Olje- og gassindustrien på Vestlandet oppfant teknologien. Nå vil Norge bli best i verden på utvikling av flytende havvindmøller. 
 

Les mer

I statsbudsjettet for 2018 la regjeringen penger i potten til en demonstrasjonspark for flytende havvind, som skal gjøre det lettere for norske bedrifter å delta i dette potensielle industrieventyret. 
– Revolusjonen starter i dag, uttalte stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle.

Regjeringens mål er å åpne en eller to demoparker i norsk farvann, men det er fortsatt uklart hvem som skal investere og drifte parkene. 
 

Her monteres den første flytende turbinen på Hywind, Equinor-prosjektet utenfor Skottland. Foto: Roar Lindefjeld, Statoil

 

Hywind Scotland
– Dette bør gjøres raskt, slik at man kan starte planleggingen av en demopark i år. Frankrike satser allerede stort på flytende havvind, så vi har litt å ta igjen allerede, sier Finn Gunnar Nielsen ved Universitetet i Bergen. 

Han regnes av mange som den flytende havvinds «far». Fra 2002 til 2009 ledet han forsknings– og utviklingsprosjektet i Hydro og senere i Statoil som førte frem til Hywind. Utviklingen regnes av mange som en av de mest spennende norske teknologiske nyvinningene i nyere tid.
– Egentlig brukte vi bare de komponentene og løsningene vi kjente fra olje og gass, sier Nielsen, som i dag er professor ved Geofysisk institutt på UiB.

Det store gjennombruddet kom høsten 2017, da Statoil åpnet Hywind Scotland, verdens første kommersielle flytende vindmøllepark. 

 


Her er bildene av Gudmund Per Olsen, Lars-Henrik Hosøy og Finn Gunnar Nielsen kornete.
 

Fornybar energirevolusjon
Kostandene for vindmøller har rast nedover. Bunnfast havvind er billigere enn flytende, men fortsatt kostbart. Bare de fem siste årene har kostnadene falt hele 44 prosent – til 123 dollar/MWh.

Bloomberg New Energy Finance spår at den globale investeringen i fornybar energi øker til 330 milliarder amerikanske dollar i 2018.
– Offshorevind har vokst mye raskere enn man trodde. Jeg tror det bare vil fortsatte, sier en av lederne for forskning på fornybart i Equinor (tidligere Statoil), Gundmund Per Olsen. Han sitter også i Bergen Næringsråds Ressursgruppe Fornybar.

Svært mange i olje- og gassbransjen har kastet seg på utviklingen av flytende havvind. Aibel har vært involvert i flytende havvind siden 2014. 
– For oss representerer flytende havvind et stort potensiale og en mulighet for kompetanseoverføring fra en rekke prosjekter vi har gjennomført på flytende strukturer innenfor olje og gass, sier Lars– Henrik Hosøy, leder for forretningsutvikling i Aibel.


Visste du at...

Hywind, utenfor kysten av Skottland, er verdens første flytende havvindprosjekt? Equinor har investert to milliarder kroner i Hywind, som forsyner 20.000 skotske husstander med strøm.